Close

Nu sunteți încă membru? Înregistrați-vă și porniți la drum cu noi.

lock and key

Autentificare cont existent.

Account Login

Ați uitat parola?

POLUAREA APELOR

POLUAREA APELOR
 
     POLUAREA APELOR subterane si de suprafata reprezinta o problema majora in zilele noastre, intrucat se constata o crestere a gradului de indiferenta a populatiei fata de modul de stocare si eliminare finala a deseurilor generate. Totusi putem imparti “vina”/cauza intre populatia globului si ramurile industriale .
Intrebandu-ne cum poluam noi, oamenii de rand apele, gasim foarte usor raspunsul chiar in propria casa/gospodarie:
     -aruncam la intamplare deseuri pe care le consideram “menajere” de genul recipientilor de detergenti, uleiuri, vopsele, bauturi, care contin urme de substante ce pot polua;
     -varsam direct pe sol sau in canalizare uleiuri auto uzate dupa schimbul de ulei si filtre facut in regie proprie sau uleiurile alimentare rezultate din bucatarie, sau alte substante chimice de curatenie,detergenti, solventi, etc.
     -nu gestionam cum trebuie deseurile rezultate in urma unei constructii/reparatii, etc.
     -nu exploatam corect statiile de epurare casnice, orasenesti, industriale.
     In cazul poluarii industriale, avem foarte multe de discutat
     Deversarea deșeurilor industriale, cu conținut de metale grele, substanțe chimice dăunătoare, produse, toxine organice și uleiuri, în apropiere de sursa de apă este una dintre cauzele vizibile ale apelor.Vorbim aici de  azbest, fosfați și nitrați, mercur, compuși de plumb, soda caustica, acid sulfuric, sulf, uleiuri ,alte produse petrochimice.
Putem mentiona aici si substantele folosite in agricultura (ierbicide,ingrasaminte, etc), substante care de multe ori sunt utilizate in stare concentrata si nu diluata.
    Evacuările din construcții : deseuri de gips, ciment, abrazive, metale, solvenți, etc.
    O alta problema majora o reprezinta  bifenilii policlorurați (PCB), pe care inca ii mai gasim in condensatori si transformatorii vechi uitati din perioada comunismului.
    O problema de care nu se vorbeste o reprezinta apa calda evacuata de fabrici și centralele electrice ce cauzeaza asa-numita poluare termică .Aceasta poluare  modifica nivelul de oxigen dizolvat în apă, perturba echilibrul apei in natura, uciderea  specii de plante și animale.

Leave a Reply

Linkuri utile