Close

Nu sunteți încă membru? Înregistrați-vă și porniți la drum cu noi.

lock and key

Autentificare cont existent.

Account Login

Ați uitat parola?

Combustibilul din bucatarie!

24 iun. De în Ecologizare | Comentarii
Combustibilul din bucatarie!
 

Cati dintre noi cunosc faptul ca o mare parte din reziduurile ce rezulta dupa pregatirea mesei poate fi reciclata?Acum ne oprim asupra uleiurilor alimentare uzate si a grasimilor de origine animala. In prezent suntem obisnuiti sa le aruncam in chiuveta. Dar oare stim cat de periculoase pot fi pentru sanatatea noastra?Pe langa faptul ca pot colmata/bloca canalizarea, aceste reziduuri , daca nu sunt stocate cu grija, reprezinta un grad ridicat de pericol pentru sanatatea noastra.De ce? Pentru ca, prin prajire/incalzire indelungata(pana la o jumatate de ora) si/sau repetata anumiti compusi(HHE,HNE,HDE) din ulei devin toxici cu potential ridicat cancerigen. Bineinteles , mai exista riscul “imprumutarii” de elemente din structura vasului in care se efectueaza prajirea(un aspect despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca..).Intrucat acest ultim aspect deriva din observatiile intreprinse de compania noastra, vom dezvolta subiectul in viitorul apropriat.

In concluzie, uleiurile alimentare uzate nu trebuie utilizate pe o perioada indelungata si/sau repetata intrucat devin foarte toxice. Nu trebuie aruncate in sistemul de canalizare intrucat: creeaza blocaje in retea si ridica probleme in procesul de epurare.In schimb trebuie stocate temporar in recipienti inchisi ermetic si etichetati.

Un alt motiv solid pentru recuperarea acestor reziduuri este faptul ca din procesarea lor se obtine biodiesel, combustibil folosit atat de masini cat si de avioane. Imaginati-va ca puteti calatori cu propria masina sute de km cu uleiul alimentar uzat pe care l-ati recuperat intr-o perioada de timp din propria tigaie. Bine, nu e chiar asa intrucat necesita anumite procesari pentru a obtine calificativul de biodiesel.

Exista in prezent solutia ca aceste reziduuri sa fie predate si eliminate corespunzator si fara nici un cost.Este mai ieftin decat sa le aruncam la chiuveta si sa ne avariem toata reteaua sau sa ne imbolnavim din folosirea neadecvata a acestora.

Este momentul sa constientizam ca toti putem contribui la incetinirea poluarii agresive a mediului inconjurator prin reciclarea a tot ce ne rezulta din activitatile noastre zilnice si nu in ultimul rand prin schimbarea conceptiei asupra deseurilor.

 

Leave a Reply

Linkuri utile